Tak teď jsem si přečetl pravidla Hrobníka ještě jednou a musím se omluvit za moje vysvětlování, je to trochu jinak. Jakmile se otočí Hrobník, tak se nic neděje, ale pokud nějaký hráč zemře, když je Hrobník otočený, vezme si ho a hraje zase dál. Ale jen první hráč, který zemře při otočeném Hrobníkovi, ostatní se už do hry pomocí Hrobníka nevrací. Jinak má ještě různé speciální schopnosti a hraje se Šerifem a Pomocníky proti ostatním.
Tady máš jeho oficiální pravidla:
První hráč, který ztratí poslední život při této otočené kartě, není mrtev, ale stává se hrobníkem. Tuto kartu si vyloží před sebe jako kartu postavy. Úkolem hrobníka je škodit ostatním hráčům (i pomocníkům) za účelem jejich smrti a zůstat ve hře jako poslední se šerifem, bez pomocníků.
Hubenou postavu hrobníka je obtížné zasáhnout, neboť má permanentní Barel na pikovou barvu. Pokud na něj někdo vystřelí, výstřel ho mine, jestliže je první líznutá karta piková.
Hrobník si může v 1. fázi svého tahu líznout první kartu z ruky libovolného hráče. Jakékoli karty s efektem BANG nesmí používat ke střelbě (BANG, Kulomet, Úder, Springfield, Nůž, Derringer, Houfnice, Pepperbox, všechny karty, co mají hvězdičku efektu BANG, nepoužívá na střelbu, ale může je použít jako katru VEDLE).
Nelze ho vyzvat na Duel a ani on sám nesmí hrát Duel.
Pokud je některý z hráčů zasažen jiným hráčem, vezme Hrobník, mimo svůj tah, od zasaženého jednu kartu (z ruky nebo vyloženou), kterou si ponechá. Nemá-li zasažený hráč žádnou kartu, ztrácí další život.
Jinak se vše řídí podle obvyklých pravidel (tzn. všechny ostatní karty používá jako jiní hráči, lze na něj hrát Vězení, Dynamit, Bang,…atd.)
(Karta Hrobník se zpět do balíčku nevrací).
Tak karty do sebe míchat můžeš a vytvořit z nich jeden balíček (třeba těch nejlepších z HN, AFoC, WWS a Eldorado). Ale rozhodně nedělej tohle: 4 balíčky a každé kolo otáčej každý z nich, takový zmatek, který ti v té hře vznikne si nedokážeš představit (věř mi zkoušel jsem to). My hrajeme takhle: Jedna hra HN, jak zemře Šerif a začne druhá hra, tak aby to bylo zajímavější zase hrajeme AFoC, pak zase další hru vybereme jeden balíček. Jinak pozor nepleť si hru a kolo. Taky můžeš ty balíčky dát postupně za sebe, ale vznikne ti balíček přesně 58 karet (18E + 15HN + 10WWS + 15AFoC), což je hodně a potom by ta hra musela být už hodně dlouhá, abys využil všechny.
Kdybys chtěl hrát všechny balíčky odděleně a každé kolo je všechny otáčet, musel bys udělat pořadí, které by nedělalo hru moc složitou, naopak víc zábavnou a karty by se nesměly vyrušovat mezi sebou (např. zaráz Město Duchů, Mrtvý Muž, Hrobník a Hřbitov, to by bylo hrozné) nebo tvořit smrtelné kombinace (např. Fistful a Pravé Poledne). Poslední podmínka: Karty nesmí být navzájem nesmyslné, tzn. pokud jedna říká, že nesmíš vystřelit Bang v tomto kole a druhá říká, že v tomto kole můžeš vystřelit Bang na soupeřovi karty a tím je zrušit (to byly karty Kazatel a Odražená střela). Tahle kombinace by stála za nic.
Až budu mít čas, zkusím takový balíček vytvořit, uvidíme třeba to bude i zajímavé.