FAQ - A Fistful of Cards

pravidla a nejčastěji kladené otázky
Uživatelský avatar
mr.kurtz
Příspěvky: 24
Registrován: 07 led 2006, 14:33
Bydliště: praha
Kontaktovat uživatele:

FAQ - A Fistful of Cards

Příspěvek od mr.kurtz »

Vlastní překlad, takže uvítám případný připomínky :)




FAQ – A Fistful of Cards



(obecné) 20,21
A Fistful of Cards 1
Ambush (Léčka) 18
Sniper (Odstřelovač) 8,9,10
Dead Man (Mrtvý muž) 12,13,22
Blood Brothers (Pokrevní bratři) 16
Lasso (Laso) 2
Law of the West (Právo Západu) 14
Abandoned Mine (Opuštěný důl) 3,4,5
Peyote (Peyotl/Kaktus) 7
Ranch (Ranč) 19
Ricochet (Odraz) 11,17
Russian Roulette (Ruská ruleta) 15

José Delgado 6
Kit Carlson 14
Paul Regret 18
Rose Doolan 18



F1. Jaký je účinek karty A Fistful of Cards?
Na začátku svého tahu je hráč cílem tolika útoků BANG! jako je počet karet v jeho ruce. Tyto útoky mohou být normálně odvráceny pomocí karet Vedle! nebo podobnými prostředky (Barel, Jourdonnais, atd.) ERRATA: v anglickém textu na kartě je chyba: hráč může útok odvrátit a neztrácí automaticky život.

F2. Vztahuje se účinek karty Lasso (Laso) také na zelené karty?
Ano, na všechny karty „ve hře“.

F3. Co dělat, pokud je v odhazovacím balíčku pouze jediná karta a ve hře je Abandoned Mine (Opuštěný důl)?
Lízne se jedna karta z odhazovacího balíčku a další z lízacího balíčku. Jelikož se lízalo také z odhazovacího balíčku, musí všechny odhozené karty skončit na lízacím balíčku.

F4. Kam musí ostatní hráči odhazovat své karty, pokud je ve hře Abandoned Mine (Opuštěný důl)?
Vždy na odhazovací balíček. Opuštěný důl se vztahuje pouze na hráče, který je právě na tahu.

F5. Když je ve hře Abandoned Mine (Opuštěný důl), kam mám umístit mnou zahrané karty, zejména Wells Fargo, Hokynářství nebo Dostavník?
Jako obvykle na odhazovací balíček. Opuštěný důl v podstatě působí pouze na „odhozené“ karty, ne na „zahrané“ karty. Zjednodušeně všechny karty zahrané hráčem během jeho tahu skončí na odhazovacím balíčku, kromě karet BANG! odhozených během Duelu.

F6. Kam umístí modré karty José Delgado, pokud využívá svou zvláštní schopnost a ve hře je Abandoned Mine (Opuštěný důl)?
Opuštěný důl se nevztahuje na postavy, takže je umístí jako obvykle na odhazovací balíček.

F7. Jestliže hráč neuhádne barvu karty, pokud je ve hře Peyote (Peyotl/Kaktus), zůstává mu tato karta?
Ne. To znamená, že když hráč neuhádne první kartu, nelíže v tomto tahu nic.

F8. Kolik ztrácí hráč životů, je-li zasažen účinkem karty Sniper (Odstřelovač)?
Pouze jeden život: kombinace dvou karet BANG! se počíta jako jeden BANG!.

F9. Kolikrát mohu použít účinek karty Sniper (Odstřelovač)?
Počet není omezen. Navíc efekt karty Odstřelovač se nepočítá jako zahrání karty BANG!, takže lze ještě vystřelit normální BANG!. Např. pokud má hráč v ruce 7 karet BANG!, může vystřelit celkem čtyřikrát (3x Odstřelovač a 1x normální BANG!)

F10. Když využívám účinek karty Sniper (Odstřelovač), musí být můj cíl na dostřel?
Ano

F11. Když odhazuji karty BANG! při účinku karty Ricochet (Odraz), mohu pak během svého tahu zahrát normální BANG!?
Ano: karty BANG! použité v souvislosti s Odrazem jsou „odhozené“, ne „zahrané“.

F12. Musí být hráč zabit před tím než začne účinkovat Dead Man (Mrtvý muž), aby se vrátil zpět do hry?
Ne může být zabit ve stejném kole, za předpokladu že ještě neodehrál svůj tah.

F13. Pokud se vracím do hry se dvěma kartami díky účinku karty Dead Man (Mrtvý muž), lížu normálně 2 karty ve fázi 1 svého tahu?
Ano

F14. Co dělá Kit Carlson při účinku karty Law of the West (Právo Západu)?
Podívá se na vrchní tři karty, vybere si dvě a druhou kartu ukáže (nesmí měnit pořadí karet).

F15. Mohu použít karty jako Barel, Bible atd. nebo zvláštní schopnosti postav (jako Jourdonnais) k odvrácení účinku karty Russian Roulette (Ruská ruleta)?
Ano

F16. Mohu, při účinku karty Blood Brothers (Pokrevní bratři), dát život mrtvé postavě?
Ne, postava musí být stále naživu.

F17. Záleží na vzdálenosti při použití účinku karty Ricochet (Odraz)?
Ne, lze vybrat hráče na jakoukoli vzdálenost.

F18. Fungují schopnosti postav jako Rose Doolan a Paul Regret, pokud je ve hře Ambush (Léčka)?
Ano

F19. Jak učinkuje Ranch (Ranč)?
ERRATA: v anglickém textu je chyba. Toto je správný text: „Na konci fáze 1 svého tahu můžete odhodit libovolný počet karet z ruky a líznout si stejný počet karet z balíku (pouze jednou)“.

F20. Lze použít rozšíření A Fistful of Cards společně s High Noon?
Doporučujeme následující způsob. Zamíchejte všechny karty HN a AFoC dohromady, kromě karet Pravé poledne a A Fistful of Card. Vyberte náhodně 12-15 karet (v závislosti na délce hry) a přidejte (také náhodně vybranou) buď kartu HN nebo AFoC. Potom hrajte jako obvykle.

F21. Co znamená „na začátku tahu“?
Znamená to „před jakýmkoli jiným úkonem“, včetně „líznutí“ na Dynamit nebo Vězení.

F22. Když první vstane z mrtvých při kartě Dead Man, může si líznout tolik karet kolik mu určuje karta postavy(Pixi Pete, Jesse Jones,..)?
Ano, když se díky Dead Manu, postava se speciální lízací schopností dostane zpět do hry, může ihned využít svou speciální schopnost.
Rippiac
Příspěvky: 22
Registrován: 24 zář 2011, 00:25

Re: FAQ - A Fistful of Cards

Příspěvek od Rippiac »

Zdravím, už poměrně dlouhou dobu se nimrám v pravidlech Bangu!, abych hrál TRUE Bang! A několik zde napsaných věcí mi nesedí (pokud nebudu mít pravdu, prosil bych o vysvětlení).

Konkrétně jsou to tyto odpovědi:

F2: Na kartě Laso je napsáno "Karty, které leží ve hře před hráči, po celé kolo neúčinkují" V tomto FAQ je uvedeno, že to platí i pro zelené. Ale zelené karty přece neúčinkují, ty se hrají. Navíc by potom ztrácela smysl karta Soudce, která říká "S kartami, které leží před hráči, nezle během celého tahu hrát." Tudíž si myslím, že karta Laso neguje karty modré, kdežto karta Soudce zase zelené.

F4: Na kartě Opuštěný důl doslova a do písmene stojí následující: "Během fáze 1 si každý hráč, pokud je to možné, táhne karty z odhazovacího balíčku. Celé kolo se karty odhazují lícem dolů do normálního balíčku." V poslední větě není specifikováno, zda se týká pouze hráče, který je na tahu. Ovšem vzato doslovně dává smysl, kdyby se měly absolutně všechny karty odhazovat do normálního balíčku, včetně zahraných Vedle a jiných karet mimo tah.

F5: Zde mám podobnou nejasnost jako u F4, odhazují se koneckonců i zahrané karty.

F6: Karta opuštěný důl se vztahuje na všechny karty, tudíž si myslím, že i Jose odhazuje modré karty do normálního balíčku (mohou být považovány za zahrané Dostavníky).

F7: U karty Peyote není přesně specifikováno co se děje v případě, že hráč barvu neuhádne, zda-li si ji taženou kartu nechá či nenechá. Osobně si ale myslím, že hádá, dokud se mu daří, jakmile neuhodne, nechá si poslední taženou kartu a pokračuje do fáze 2. K téhle domněnce mě dovedla postava Bill Noface afektovaná kartou Žízeň (High Noon). Ta říká, že hráči berou pouze jednu kartu, ovšem v FAQ stojí, že Noface jednoduše bere o jednu méně, krom případu, kdy má plno životů (či jeden bod zranění), pak bere normálně jednu. To zmiňuji proto, že kdyby na kartě Žízeň bylo jednoduše napsáno "každý hráč bere na začátku svého tahu o jednu kartu méně," nemusel by Noface vůbec žádnou kartu brát, čemuž se hra snaží zabránit právě formulací na kartě Žízeň uvedené. Osobně bych to spíše formuloval způsobem "Každý hráč bere na začátku fáze 1 o jednu kartu méně, ovšem alespoň jednu."

F11: Samotná informace uvedená mi přijde správná, problém mám s její formulací. Na kartě Odražená střela stojí "Každý hráč může vystřelit BANG! na vyložené karty před jakýmkoliv hráčem: pokud není útok odražen kartou VEDLE!, zasažená karta se odhodí." Není zde napsáno odhodit ani zahrát, nýbrž vystřelit. Osobně si tedy myslím, že hra jednoduše rozlišuje hraní karty Bang! na hráče (pouze jednou) a na karty (nekonečně mnohokrát).

F15: Zde si sám nejsem jist, ovšem na kartě Ruská ruleta stojí, že hráči odhazují kartu VEDLE! Což mě vede k myšlence, že jediná možná karta, kterou je možno Ruskou ruletu odvrátit, je právě karta VEDLE! a žádná jiná. Ale na druhou stranu všechny ostatní karty se symbolem VEDLE! také poskytují efekt této karty. Zde si opravdu jistý nejsem.

F20: Společně je hrát lze (ideální je to v případě, že máte i 2 bonusové High Noony), ovšem může dojít k několika paradoxům. Jedná se o tyto dvojice High Noonu a Fistfulu:

Požehnání a Laso - Všechny karty jsou srdcové, ale modré neúčinkují. Není si tedy možné táhnout na Dynamit, Barel nebo Vězení. Fistful zde úplně vyruší účinek High Noonu.
Prokletí/Požehnání a Vendetta - Buď nehraje žádný hráč dvakrát, nebo hrají všichni.
Město duchů a Mrtvý muž - Není zde úplně jasné, zda se první vyřazený vrací do hry či se stává duchem. Nicméně si myslím, že první vyřazený se jednoduše vrátí do hry a zbylí vyřazení jsou duchové.
Kazatel a Odražená střela - Není možné hrát kartu Bang! Není jisté, zda pouze na hráče či ani na karty, na kartě Kazatel to není upřesněno. Zřejmě ho ale nelze hrát na hráče, ale lze ho hrát na karty.
Žízeň/Příjezd vlaku a Peyotte - Hráči buď berou o kartu méně či více, ovšem aby vůbec mohli karty brát, musí hádat. Řeším to jednoduchým způsobem, který bere v úvahu to, co jsem napsal výše a sice, že hráč si nechá kartu, u které barvu neuhodl, ale již dále nehádá. Pokud je ve hře Žízeň a on už alespoň jednu má a u nějaké následující barvu neuhodne, tak ji jednoduše zahodí. Pokud neuhodne hned první, tak si ji nechá, jakoby ve hře karta Žízeň nebyla (bere alespoň jednu kartu). Při příjezdu vlaku je to jednodušší, hráč si nechá poslední kartu, u které se mu již nepovedlo barvu uhodnout a dobere si jednu další (bere tedy o jednu více)
Prokletí/Požehnání a Peyotte - Hlavní paradox, karty jsou buď pikové nebo srdcové a máte hádat jejich barvu. Trocha kritického myšlení stačí k tomu, aby se to zdálo podezřelé. Řešíme to tedy domluvou - při hádání karet barvy rozlišujeme, během zbytku tahu jsou však pikové nebo srdcové.

F21: Tímhle si také nejsem jistý, na kartě Vězení stojí "Pokud lízneš srdce, odhoď vězení a pokračuj normálně ve svém tahu. Jinak odhoď Vězení a vynechej svůj tah. K tahu tedy vůbec nedojde, není to tedy na začátku tahu, ale před tahem.
Uživatelský avatar
andy636
Příspěvky: 228
Registrován: 07 zář 2010, 18:02

Re: FAQ - A Fistful of Cards

Příspěvek od andy636 »

F2: Zelené karty sú v hre, to znamená že ich nemôžeš odhodiť a využiť ich efekt.
F4/5:Nie len karty ktoré sa odhadzujú v 3.fáze
F6:V tomto prípade modrú kartu nehrá ale odhadzuje, čiže do normálneho balíčku.
F7:FAQ sú vlastne doplnky k pravidlám, čiže by sa malo dodržovať - samozrejme nemusíš.
F11:Je jedno ako je to sformulované, je to pravidlo.
F15:Ako som už povedal je to písané pravidlo.
F20:Dajú sa hrať aj samostatne a myslím že takmer každý s Fistful má 2 karty HN:
A)Áno.
B)Tiež správne.
C)Áno.
D)Myslím že zmyslom karty Kázání je aby hráči nehráli Bang! a v tomto prípade sa Bang! odhadzuje.
E)V prípade Žízne to neviem - určite nie podľa teba - ale v prípade príjazdu vlaku si najprv hádaš a potom si potiahneš 1 kartu.
F)Nie je to síce v pravidlách ale zrejme je to najlepší nápad.
F21:Tak s týmto ti neporadím.
Rippiac
Příspěvky: 22
Registrován: 24 zář 2011, 00:25

Re: FAQ - A Fistful of Cards

Příspěvek od Rippiac »

F2: Pokud je tomu tedy opravdu tak, ztrácí smysl karta Soudce (S kartami vyloženými před hráči nelze po celé kolo hrát). Osobně mi dává větší smysl jednou negace zelených, jednou modrých.
F4: Je to možné, ale rád bych znal zdroj této informace (a celkově všech v tomto vlákně uvedených)
F6: Viz F4
F11: Jde mi o rozdíl mezi slovy "zahrát" a "odhodit," zda-li je hra vždy pevně rozlišuje, nebo někdy znamená slovo "odhodit" i odhodit zahranou kartu do odhazovacího balíčku.
F15: Opět mě zajímá zdroj
F20:
D) Ale jeho odhození má efekt, tudíž bych ho považoval za zahranou kartu. Jako odhozenou vidím takovou, která padá do balíčku, aniž by zahrála svůj účel.
E) Myslím, že při té Žízni je mé řešení nejlogičtější, výsledný efekt je totiž ten, že hráč si jednoduše bere o jednu kartu méně. Počet uhodnutých barev (+ poslední neuhodnutá) mu určí, kolik karet si vlastně má brát, tzn. Hráč uhodne 5 barev (má si tedy brát 6 karet, i s poslední, kterou neuhodne. Pokud ji odhodí, bere jich 5, tedy o jednu méně, než by měl normálně brát).

PS.: Ještě jednou bych prosil o zdroje těchto informací
Uživatelský avatar
andy636
Příspěvky: 228
Registrován: 07 zář 2010, 18:02

Re: FAQ - A Fistful of Cards

Příspěvek od andy636 »

F2: Vlastne máš pravdu
F4:Je to písané práve vo FAQ - "je rozdiel medzi zahranými a odhadzovanými". Ale zabudol som ešte na kartu ktorá sa odhadzuje po Cat Balou, Kan Kán... + karty ktoré sa lížu pri Dinamitu a Vezení.
F6: V tomto prípade som si nečítal oficiálne znenie FAQ, len to čo si písal. Je to napísané vo FAQ takže odhadzuje normálne. (Aj ja sa divím)
F11:Neviem, mne osobne občas robí problém "líže" - líže do ruky alebo líže a odhadzuje.
F15:Môže sa síce autor pomýliť ale keď je niečo písané v pravidlách alebo FAQ je to písané pravidlo! (vychádzam z FAQ)
F20:
D)Prepáč, teraz som si prečítal celý text na karte - môže ale nemusí to tak byť.
E)Už je to otravné - FAQ sú tiež pravidlá čiže neuhádnutá karta ide do odhadzovacieho balíčka. Ale inak asi to je logické riešenie proste 1 kartu odhodiť.
Všetky informácie vyplývajú z textu kariet, FAQ alebo sú proste logické.
Rippiac
Příspěvky: 22
Registrován: 24 zář 2011, 00:25

Re: FAQ - A Fistful of Cards

Příspěvek od Rippiac »

Problém právě je, že ne vždy je nejlogičtější řešení úplně jasné. Proto se snažím dát dohromady absolutní pravidla, přesně taková, jak je autoři mysleli.
Rippiac
Příspěvky: 22
Registrován: 24 zář 2011, 00:25

Re: FAQ - A Fistful of Cards

Příspěvek od Rippiac »

Ještě poslední věc, odkud toto FAQ pochází? Mám Dodge City, High Noon i Fistful, ale od Fistfulu žádné FAQ nemám.
Uživatelský avatar
andy636
Příspěvky: 228
Registrován: 07 zář 2010, 18:02

Re: FAQ - A Fistful of Cards

Příspěvek od andy636 »

FAQ bývajú väčšinou zverejnené na internete. Dodge City a High Noon sú síce vyjimkou, ale nie sú to celé FAQ.
Uživatelský avatar
benabel
Příspěvky: 375
Registrován: 22 črc 2010, 20:14
Kontaktovat uživatele:

Re: FAQ - A Fistful of Cards

Příspěvek od benabel »

Emiliano pripravuje k 10. vyrociu BANG prepisat pravidla. Skor povedane, napisat pravidla, v ktorych budu vsetko popisane. Uz sa na tom zacalo pracovat.
Hrusa08
Příspěvky: 2
Registrován: 19 říj 2011, 09:48

Re: FAQ - A Fistful of Cards

Příspěvek od Hrusa08 »

Chtěl bych se zeptat,kdyz přijde do hry karta fisfull,a mám napr. Jeden život a dvě karty z toho ani jedno není vedle. Mohu použit whisku nebo pivo abych se zachránil??
Uživatelský avatar
Lugre
Příspěvky: 27
Registrován: 29 čer 2009, 15:02

Re: FAQ - A Fistful of Cards

Příspěvek od Lugre »

Jedině pokud jsou obě karty Piva a naživu nejsou pouze 2 hráči. Tyto 2 piva zahraješ a zůstaneš na 1 životě.
Razak
Příspěvky: 28
Registrován: 28 úno 2012, 13:39

Re: FAQ - A Fistful of Cards

Příspěvek od Razak »

benabel píše:Emiliano pripravuje k 10. vyrociu BANG prepisat pravidla. Skor povedane, napisat pravidla, v ktorych budu vsetko popisane. Uz sa na tom zacalo pracovat.
Zdravím.
Rád bych se zeptal, jak to vypadá s tím přepsáním? A budou-li následně i v CZ/SK a někde dostupné?
Uživatelský avatar
benabel
Příspěvky: 375
Registrován: 22 črc 2010, 20:14
Kontaktovat uživatele:

Re: FAQ - A Fistful of Cards

Příspěvek od benabel »

Razak píše:
benabel píše:Emiliano pripravuje k 10. vyrociu BANG prepisat pravidla. Skor povedane, napisat pravidla, v ktorych budu vsetko popisane. Uz sa na tom zacalo pracovat.
Zdravím.
Rád bych se zeptal, jak to vypadá s tím přepsáním? A budou-li následně i v CZ/SK a někde dostupné?
Mali by byt dostupne iba v anglictine a italcine. Na preklad by sa musel niekto podujat.
Hrošík97
Příspěvky: 133
Registrován: 11 úno 2012, 18:48

Re: FAQ - A Fistful of Cards

Příspěvek od Hrošík97 »

Mám teď v plánu přeložit ještě pár věcí (něco k Death Mesa a celý Robbers' Roost), ale až to výjde, tak bych se do toho mohl kdyžtak pustit.
Razak
Příspěvky: 28
Registrován: 28 úno 2012, 13:39

Re: FAQ - A Fistful of Cards

Příspěvek od Razak »

benabel píše:Mali by byt dostupne iba v anglictine a italcine. Na preklad by sa musel niekto podujat.
Jsem moc rád, že tuhle myšlenku pan Emiliano nenechal vyšumět :+). Moc se těším, protože určitě tahle verze pravidel vyřeší mnoho mírných nesrovnalostí :+)...
Hrošík97 píše:Mám teď v plánu přeložit ještě pár věcí (něco k Death Mesa a celý Robbers' Roost), ale až to výjde, tak bych se do toho mohl kdyžtak pustit.
To by bylo skvělé. Určitě bych byl vděčný nejenom já :+)...
Odpovědět