Osamělý pistolník - pravidla pro jednoho hráče

pravidla a nejčastěji kladené otázky
Odpovědět
Uživatelský avatar
srab
Site Sherif
Příspěvky: 610
Registrován: 30 kvě 2005, 09:11
Bydliště: Štětí
Kontaktovat uživatele:

Osamělý pistolník - pravidla pro jednoho hráče

Příspěvek od srab »

[b:1accf59fdb]OSAMĚLÝ PISTOLNÍK[/b:1accf59fdb] je varianta pro hru BANG!. Toto je vzrušující výzva pro fanoušky, této daVinciho hry z divokého západu, pro ty kteří vždy nepočítají s reálnými protihráči.

[b:1accf59fdb]Herní pomůcky[/b:1accf59fdb]
obyčejný BANG! balíček - prosím odstraňte tyto karty:
- 1 Kartu pomocníka (role)
- 6 Karet Postav ( použijte tyto karty k určování počtu životů: El Gringo, Jesse Jones, Calamity Janet, Kit Carlson, Pedro Ramirez, Sid Ketchum.

[b:1accf59fdb]Nastavení[/b:1accf59fdb]
Dejte kartu Šerifa lícem nahoru před sebe.

Rozdejte ostatních 5 karet Rolí náhodně lícem dolů, formujíce kruh, přesně jako by jste hráli s 5ti dalšími hráči okolo stolu.

Dejte na stranu vedle každé karty Role, náhodně vybranou kartu Postavy. Použijte ke každé Roli, jednu z odstraněných karet Postav, jako kartu života, jako obvykle.

Odkryjte karty Rolí, aby jste viděli kde je Pomocník a kde jsou Banditi.

Před začátkem, si Šerif a Pomocník líznou tolik karet, kolik mají životů. Nechte tyto karty otečené lícem vzhůru na stole, poblíž karet Postav ke kterým patří.

[b:1accf59fdb]Důležité[/b:1accf59fdb]: ostatní Postavy nedostávají karty v této části.

[b:1accf59fdb]Ve zkratce[/b:1accf59fdb]
Pravidla hry jsou přísně, jak jen je to možné, podle 2 edice BANG! pravidel. Hlavní rozdíl je ten, že hráč kontroluje oba, Šerifa i Pomocníka, dokud se ostatní Postavy (NK - nehrající kovbojové) nedostanou akci kartami taženými v jejich tahu.

[b:1accf59fdb]Hra[/b:1accf59fdb]
Šerif začíná. Líže si 2 karty a hraje, jako obvykle, podle standartních pravidel BANG!.

Když to je proti šerifově tahu nebo proti tahu pomocníka, hra vždy pokračuje normální cestou: lízneš si 2 karty z balíčku, zahraješ tolik karet, kolik chceš a nakonec, jestli je potřeba, odhodíš tolik karet, aby ti zbylo pouze tolik kolik máš životů.

Cílem hry je zabít všechny Bandity a Odpadlíka, předtím než jeden z nich zabije chabého Šerifa.

Tudíž je Šerif a Pomocník kontrolován hráčem, kdo si zkusí jeho práci.
Thus the Sheriff and the Deputy are controlled by the player, who will try to do his job.

[b:1accf59fdb]Pozn[/b:1accf59fdb].: role Odpadlíka je změněna od originálu: jeho cílem nyní je zabít dříve Pomocníka a až potom Šerifa. Bez poškození, jakýmkoliv způsobem, Banditů (kdo je na jejich stráně ho nechce taky zranit jakýmkoliv způsobem).

[b:1accf59fdb]Tah NKčů[/b:1accf59fdb]
Když příjde tah NK hráčů, hra se liší od obvyklé. Každý NK má hromádku blízko sebe, hromádka je zpočátku prázdná.
Když si NK lízne karty, hromádka se začíná plnit. NK automaticky použije kartu která je na vrchu hromádky.

[b:1accf59fdb]Prakticky to vypadá takto:[/b:1accf59fdb]

[b:1accf59fdb]1[/b:1accf59fdb]. Lízni se dvě karty z balíčku a polož je na hromádku lícem vzhůru, ve stejném pořadí v jakém byly líznuty(poslední karta bude na vrchu hromádky). Ujistěte se, že jsou viditelné všechny karty na hromádce.

[b:1accf59fdb]2[/b:1accf59fdb]. Prohlídní si všechny karty na hromádce, začinajíc od vrchu. Jestliže najdeš kartu, kterou můžeš "povolenou cestou"(viz.níže) použít, použij ji.
V opačném případě, přejdi k další kartě. Po použití karty opakuj krok 2, dokud nejsou na hromádce jen karty, které nemůžeš použít.

[b:1accf59fdb]3[/b:1accf59fdb]. Od spodu balíčku odhoď karty, přesahující počet stávajících životů postavy.

[b:1accf59fdb]4[/b:1accf59fdb]. Pošli hru dalšímu hráči.

Během tahu NK, nezapoměň využívat speciální schopnosti dané postavy, když je to potřeba.

[b:1accf59fdb]Přednostní cíl[/b:1accf59fdb]

Přednostní cíl banditů je Šerif, když si mohou vybrat koho zraní(jestli má ztratit kartu nebo život), vybere si Bandita vždy prvního Šerifa. Jen jestliže je Šerif v nedosažitelné vzdálenosti, zacíli Bandita na Pomocníka(který se stane pro tento tah jeho přednostním cílem).

Přednostní cíl Odpadlíka je Pomocník: Odpadlík nikdy nezraní Šerifa, jestliže je Pomocník stále naživu. Jen když je Pomocník mrtev, přidá se Odpadlík k Banditům v zabíjení Šerifa(který se stane na zbytek hry jeho přednostním cílem).

[b:1accf59fdb]NK akce[/b:1accf59fdb]
Hrubý odhad je: NK automaticky použije jakoukoliv kartu, která mu dá okamžitou výhodu.
[b:1accf59fdb]Příklad:[/b:1accf59fdb]
1.Bandita bude vždy zkoušet zabít Pomocníka, dokonce i jestliže jeho zabíjení, znamená jít blíže k Šerifovy, který ho bude moci později lehčeji zabít.
2.Odpadlík použije okamžitě Indiány!, i když to znamená zranit všechny jeho přátele, jesliže to znamená uštědřit ránu Pomocníkovi(popřípadě Šerifovy).

Toto je přehled, jak použijí NK karty na své hromádce:

[b:1accf59fdb]BANG![/b:1accf59fdb]: jestliže je to možné, musí být BANG! na hromádce vždy použit na přednostní cíl. BANG! je také automaticky odhozen jako odpověď na Indiány!.
[b:1accf59fdb]VEDLE![/b:1accf59fdb]: tato karta zůstává na hromádce, dokud není odhozena na konci tahu, nebo použita proti Kulometu nebo BANG!u.
[b:1accf59fdb]PIVO[/b:1accf59fdb] a [b:1accf59fdb]SALÓN[/b:1accf59fdb]: tyto karty jsou vždy zahrány, ledaže mají NK plné zdraví. Pivo může být také použito mimo svůj tah, jesliže postava ztrácí svůj poslední život.
[b:1accf59fdb]CAT BALOU[/b:1accf59fdb] a [b:1accf59fdb]PANIKA[/b:1accf59fdb]: jesliže zahrajou NK Cat Balou nebo Paniku, musí jeho přednostní cíl odhodit(nebo dát) kartu podle hráčova výběru. Nicméně, postava bude preferovat modré karty ve hře(vyjma Vězení samozřejmě!), potom modré karty v ruce a poté ostaní karty.

[b:1accf59fdb]Vyjímky[/b:1accf59fdb]:
NK nepoužije kartu, jesliže jeho přednostní cíl nemá karty v ruce. Nicméně, jesliže nemá Šerif karty narozdíl od Pomocníka, může NK postava použít karty na Pomocníka.

[b:1accf59fdb]WELLS FARGO[/b:1accf59fdb] a [b:1accf59fdb]DOSTAVNÍK[/b:1accf59fdb]: jsou zahrány okamžitě ve svém tahu, na přidání karet na hromádku.
[b:1accf59fdb]INDIÁNI![/b:1accf59fdb], [b:1accf59fdb]KULOMET[/b:1accf59fdb] a [b:1accf59fdb]DYNAMIT[/b:1accf59fdb]: jsou zahrány okamžitě, bez ohledu na přátele a protivníky. Jestliže zabije NK Banditu, líže 3 karty jako odměnu z balíčku a davá si je na hromádku.
[b:1accf59fdb]DUEL[/b:1accf59fdb]: je vždy hrán proti přednostnímu cílu, dokonce i když určitě NK postava ztratí boj.
[b:1accf59fdb]HOKYNÁŘSTVÍ[/b:1accf59fdb]: NK postavalízne tolik karet kolik je živých hráčů, a udělá z nich nový balíček, ale zatímco Šerif a Pomocník si mohou vybrat jakoukoliv zbývající kartu, musí NK postava vždy líznout první kartu.
[b:1accf59fdb]MODRÉ KARTY[/b:1accf59fdb]: jsou hrány vždy, ledaže je vyložena před NK postavou karta stejného jména. Avšak zbraňové karty, jsou zahrány jen ledaže zvětšují dostřel NK postavy.

[b:1accf59fdb]Vyjímky[/b:1accf59fdb]
1. Volcanic nahradí další zbraň , jestliže je přednostní cíl na vzdálenost 1.
2. Věyení je vždy zahráno na Pomocníka jestliže je to možné, jinak není zahráno.

[b:1accf59fdb]Důležité[/b:1accf59fdb]: Šerif a Pomocník nelízají 3 karty za zabití Bandity.

Když hraje NK kartu VEDLE!, PIVO, BANG! v DUELU, nebo jinou kartu
určenou k obraně, vždy si vybere kartu která je nejvýš na hromádce.

Tyto pravidla jsou všechno zo potřebujete k hraní solitérové verze hry BANG!. Základní pravidlo pro NK je hrát všechny karty, které mohou, ve svém tahu, k dosažení okamžité výhody.

[b:1accf59fdb]Ostatní rozšíření[/b:1accf59fdb]
V tuto chvíli, nejsou detailní pravidla pro hraní s officiálními rozšířeními jako jsou High Noon, Dodge City nebo A Fistful of Cards.
Udělejte si je sami! Samozřejmě, nejlehčí změna je použít nové postavy z Dodge City: Elena Fuente a Sean Mallory jsou mezi dalšími obzvláště nakřehlí ...

[b:1accf59fdb]Stupně obtížnosti[/b:1accf59fdb]
Brzy objevíte, že dokonce jestliže začínají bez karet na hromádce, budou Vás NK postavy mydlit od první hry.
Když se cítíte jistí svými schopnostmi, zkuste změnit obtížnost hry, z obtížnosti 0(žádné karty na hromádce) na 1(každý NK obrží jednu kartu na začátku hry), dokud nedosáhnete obtížnosti 4(všichni NK dostanou karty, jako při normální hře). Autor těchto pravidel sotva přežil na obtížnost 2 a Vy?

Všimnete si, že tato variace hry, stejně tak jako ostatní pro dva a tři hráče, mění radikálně některé základní mechanismy originální hry.

Přesněji, nejsou žádné skryté role a dokonce více, všechny karty všech hráčů jsou lícem vzhůru.
Být schopný ovládat 6 postav, přesně určit kde se skrývá největší nebezpečí a vyrovnat se s ním rychle.
S více zkušenostmi, zjistíte že Willy the Kid s pár BANG!i v jeho hromádce, Jourdonnais s Barelem ve hře, nebo dobře vyzbrojený Srab the Killer jsou nesmírně nebezpeční.
Pamatujte Odpadlík není okamžitou hrozbou pro Šerifa, takže dokud je Vás Pomocník stále živ, můžete ho ignorovat a zaměřit se na Bandity.
Nezapomeňte, že NK mohou náhodně zabít sami sebe, speciálně s Kulometem nebo Indiány!.
Neobávejte se , jestliže ztratíte první hru. Jako v AL CABOHNE, solitérové verzi BOHNANZI, která inspirovala tuto variaci. První hry jsou užitečné k dostání se do styku s mechanismem hry a NK.
Jestli chcete, můžete použít pro první hru domácí pravidla: lizni dvě postavy pro každou roli a vyber si mezi nimi, která bude hrací postava a která postava pro určování životů.

A jestliže se opravdu cítíte jako Osamělí pistolník beze strachu, zkuste následující přídavnou variaci, která udělá hru ještě obtížnější(ačkoliv podle našeho skromného názoru je hra již dost náročná) ... Nicméně, zde jsou:

[b:1accf59fdb]Noc přináší chaos[/b:1accf59fdb]
Pokaždé když bude vylízán balíček a vy ho znovu rozmícháte, přichází noc: všichni NK odpočívají a tím si přidají jeden ztracený život. Šerif a Pomocník si naopak nemohou odpočinout a tudíž jim zůstává stejný počet životů.

[b:1accf59fdb]Čtyři nejvíce hledaní[/b:1accf59fdb]
Před začátkem, dejte stranou z balíčku postav následující karty: Srab the Killer, Willy the Kid, Bart Cassidy a Jourdonnais. Zamíchejte je a rozdejte každému NK. Náhodně bude mít postavu jen Šerif a Pomocník, a hrajte jako obvykle. Brzy zjistíte, že tato "divoká parta" NKčů je absolutně smrtelná: budete si pořád dávat pozor na zbraně a BANG!i v balíčku Willyho nebo Sraba, zatímco mezitím se budete pokoušet nenechat ostaní dvě postavy, aby byli příliš silné.

[b:1accf59fdb]Konečná výzva[/b:1accf59fdb]
Hrajte hru na obtížnost 4, s pravidly "Noc přínaší chaos" a "Čtyři nejvíce hledaní". Budete potřebovat hodně štěstí a možná i nějakou život zachraňující, neprůstřelnou Bibli ve své vestě na šanci přežití ...

od http://www.eriadan.it
přeložil Srab
Naposledy upravil(a) srab dne 17 kvě 2006, 07:27, celkem upraveno 2 x.
Uživatelský avatar
Slimo
Příspěvky: 12
Registrován: 13 dub 2006, 11:08
Bydliště: Bratislava
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Slimo »

A moze odpadlik strielat na banditu, ked nie je pomocnik na dostrel alebo bandita do odpadlika, ked nie su pomocnik ani serif na dostrel :?:
Uživatelský avatar
Alvad
Příspěvky: 61
Registrován: 02 říj 2009, 16:44

ja to dal

Příspěvek od Alvad »

Konečná výzva
Hrajte hru na obtížnost 4, s pravidly "Noc přínaší chaos" a "Čtyři nejvíce hledaní". Budete potřebovat hodně štěstí a možná i nějakou život zachraňující, neprůstřelnou Bibli ve své vestě na šanci přežití ...

JÁ TO DAL!!!!!!!!
a nekecám
Uživatelský avatar
Alvad
Příspěvky: 61
Registrován: 02 říj 2009, 16:44

Re: Osamělý pistolník - pravidla pro jednoho hráče

Příspěvek od Alvad »

Bylo by možné tato pravidla předělat/upravit pro novější možnosti hry? Tedy alespoň pro všechna rozšíření, která se míchají se základním balíčkem. Aby to člověk nemusel pořád třídit.

Díky
Odpovědět